دیدار با دو ایران‌شناس اروگوئه 

بخش ۲۵

امروز دوشنبه اول مرداد ۱۳۹۷ به همراه سرکار خانم پروین زَرازوَند و آقای دنیاجو از همکاران ارجمند سفارت ایران در اروگوئه، با دوتن از استادان ایران‌شناس ارزندۀ این کشور، دیدار و گفتگو کردیم. آقای دکتر دومینگِس، رئیس افتخاری انجمن مطالعات تاریخ باستان و خانم کارمن آندرسن، مسئول افتخاری موزۀ تاریخ هنر اروگوئه، به دعوت سفارت ایران آمده بودند تا با هم در بارۀ برنامه­‌های فرهنگی و ادبی پیش رو، گفتگو و از آن­ها برای شرکت در سخنرانی­‌ها دعوت کنیم.دکتر دومینگِس در زمینۀ هنر ایران باستان صاحب­‌نظر است و سال­‌ها در این عرصه‌ی گران‌ارج کوشش و پژوهش کرده‌است. ایشان در این دیدار، اعلام آمادگی کرد که یک دورۀ هشت جلسه‌ای برای آشنایی با هنر ایران باستان تا پایان دوران ساسانیان برگزار کند.
 احتمالاً با داٍنشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه رپوبلیکا یا موزۀ تاریخ هنر اروگوئه برای درنظر گرفتن جای مناسب این برنامۀ علمی هماهنگی خواهیم کرد.خانم دکتر آندرسن نیز متخصص نساجی و فرش است و آشنایی مغتنمی با تاریخ فرش و مینیاتور ایرانی دارد و قرار شد در سومین نشست سخنرانی­‌های دانشکدۀ علوم انسانی دانشگاه رپوبلیکا که دربارۀ فردوسی و شاهنامه خواهد بود، ایشان نیز در بارۀ ارتباط هنر مینیاتور با متن شاهنامه و دیگر متون ادبی ایران سخنرانی کند. خانم آندرسن، همچنین مشتاق آموختن زبان فارسی است.البته آقای دکتر دالاس را هم که اهل اروگوئه اما ساکن شیلی است دعوت کرده بودیم که نتوانست در این جلسه شرکت کند. ایشان نیز شناخت عمیق و دقیقی از فرهنگ ایران بویژه بزرگانی چون ابن سینا، ابوریحان بیرونی و زکریای رازی دارد. پیش از این، در برنامۀ هفتۀ فرهنگی ایران، این سه استاد بزرگوار سخنرانی کرده‌بودند و باز هم قرار است از همکاری و همفکری آنان به بهترین شکل، بهره ببریم.نکتۀ شگفت این است که این سه استاد صاحب‌نظر و مشتاق فرهنگ و تاریخ ایران، هنوز ایران را ندیده­‌اند. امیدوارم به­‌زودی، فرصت و امکان سفر آنان به کشورمان و آشنایی بیشتر و ملموس آنان با ایران و گنجینه­‌های تاریخی و فرهنگی آن فراهم شود.

اینکه استادی در اروگوئه در آمریکای لاتین، اینچنین ژرف و شگرف، عرصه­‌های فرهنگی و هنری ایران را بکاود و بشناسد و بشناساند، شگفت و نویدبخش و ستایش برانگیز است و براستی باید قدر چنین انسان­‌های فرهمند و دانشمند و دوستدار دانش و بینش ایرانی را بیش از این بدانیم و بر صدر بنشانیم. خوشبختانه امثال این گرانقدران در سراسر جهان یافت می­‌شوند و یکی از وظایف سفارتخانه­‌ها، رایزنی­‌های فرهنگی و استادان اعزامی وزارت علوم؛ شناخت، یافتن، قدردانی و برقراری ارتباط علمی و فرهنگی شایسته و بایسته و پیوسته با آنان است. در اروگوئه، چنین زمینه­‌ای با اعتقاد، همت و پیگیری جناب آقای پسندیده، سفیر محترم و فرهنگی ایران، بیش از پیش فراهم شده است و امیدواریم شاهد گسترش و ارتقای دم‌افزون آن باشیم.تا باد چنین بادا!
بهادر باقری


۱۳۹۷/۵/۱
اروگوئه